fbpx

Inför CES 2020

Snart är det dags för världens största hemelektronikmässa Consumer Electronics Show, därför är det hög tid att vi undersöker inför CES 2020. Återigen är det Las Vegas som står värd för arrangemanget.

Vad är CES?

Akronymen CES står för Consumer Electronics Show som arrangeras av intresseorganisationen Consumer Technology Association. Föreningen har cirka 2200 stycken medlemmar i form av några av världens största och mest framstående elektronikföretag. Mässan hölls för första gången i juni 1967 i New York City. Efter ett par år införde man en vinterupplaga av mässan som hölls i Chicago. 1979 flyttade denna vinterupplaga till Las Vegas, och sedan dess har CES ägt rum här varje år.

Syftet med mässan är att hemelktronikföretag ska visa upp sina kommande produkter och tjänster. Inte sällan ett par år innan de ska lanseras, vilket gör att mässutställarna på CES sätter trenden för många år framöver.

När och var är CES 2020?

Mässan pågår under ett par dagar i Las Vegas i januari varje år. År 2020 hålls det mellan 7-10 januari. Räkna dock med att förberedelser och nedmontering av CES tar ett par dagar både innan och efter mässan. Totalt räknas cirka 180 000 personer besöka CES.

Hur stort är CES?

CES tar upp stora delar av Las Vegas Strip under denna period. Mässhallarna på gigantiska Las Vegas Convention Center används maximalt. Därutöver fyller hotellen Mandalay Bay, The Sands och The Venetian sina mässhallar med officiella CES-arrangemang. Räkna dock med att alla hotell som har mäss- och festlokaler arrangerar något med anknytning till CES. Hela mässområdet är på över 255 000 kvadratmeter.

Vilka företag deltar på mässan?

I princip alla större företag inom tech kommer att finnas på plats, med ett stort undantag. Sin vana trogen så avstår Apple att delta på CES, även om de denna gång har en representant på plats. Det är deras Director of Global Privacy, Jane Horvath, som kommer att ställa upp i en paneldebatt. Men det är allt, inga produktnyheter från Apple på CES. Däremot finns alla andra stora drakar på plats. Exempelvis Samsung, Sony, Facebook, Amazon, Google, Microsoft, Intel och LG.

Vilka trender ser vi under CES 2020?

Mässan kommer att erbjuda lite av allt möjligt, men i år kommer det ligga en del fokus på teknologi i anknytning till turism. Bland annat kommer Delta Airlines som första flygbolag i CES historia hålla en keynote.

Trenden med förarlösa bilar fortsätter förstås. Automation för bil- och kollektivtrafik är ett av de hetaste områdena för innovation och tar en stor plats på mässan. Aptiv och Aeva kommer att visa upp nya tekniska lösningar och nya avancerade chips. Apropå bilar så är det troligt att biltillverkare kommer att börja visa upp sina modeller som ska konkurrera med Teslas nyligen annonserade Cybertruck.

Samsung antas visa upp en ny teknik för att skala upp material till sina tv-modeller för 8K. Strömmande prenumerationstjänster av olika slag, likt Disney+ och Google Stadia kommer att få stort utrymme.

Vi har i några år sett trender för smarta städer och fastigheter, och det kommer att fortsätta även i år. Man tror att marknaden för detta kommer att växa till 160 miljarder dollar år 2022. Många företag kommer att visa produkter och tjänster för minskad energikonsumtion, hur man effektiviserar trafiken och luftkvaliteten i städer.

5G är på tapeten i alla världsdelar och givetvis ett av områden som kommer att stå i strålkastarljuset under CES.

Föredrag på CES 2020

Det kommer att hållas mängder med föredrag och keynotes under mässan. Hela schemat finns på CES hemsida.

Inför CES 2020

Läs gärna våra guider inför CES 2020, exempelvis hur du tar dig runt i Las Vegas.