fbpx
Las Vegas Raiders

Las Vegas Raiders

Sedan år 2020 huserar Las Vegas Raiders i södra Nevada istället för i Oakland där man spelade i 25 år. Här samlar vi det mesta du behöver veta om det senaste tillskottet i Las Vegas sportflora.

[lwptoc]

Historia

I mars 2017 röstade klubbägarna att NFL-laget Raiders fick flytta från Oakland för att bli Las Vegas Raiders. Laget hade huserat i Oakland i en andra sejour sedan 1995, efter att ha varit i staden även mellan 1960-1981. Däremellan spelade man i Los Angeles.

Hemvister:
Oakland, 1960-1981
Los Angeles, 1982-1994
Oakland, 1995-2019
Las Vegas, 2020-

Raiders bildades 1960 för att spela i American Football League (AFL) och gick med i NFL när ligorna slogs ihop 1970. I början av 80-talet flyttade laget till Los Angeles för att spela på en bättre lämpad arena. Flytten tillbaka till Oakland skedde 1995 på en moderniserad och ombyggd Oakland Coliseum.

Runt 2010 började laget återigen se sig omkring efter en ny och bättre arena i Oakland. Diskussioner med staden och delstaten om att bygga en ny tog vid. Den långsamma processen fick laget att börja titta på andra städer att flytta till.

Flytten till Las Vegas

Lagets ägare Mark Davis var en återkommande Las Vegas-besökare och hade ofta en tanke i bakhuvudet att det var en tänkbar plats för sitt lag. Redan 1998 registrerade laget domänen LasVegasRaiders.com och förnyade den varje år. År 2015 började intresset bli allt större och tabun mellan sport och betting hade luckrats upp i USA. Detta gjorde det möjligt för professionella lag att förknippas med casinostaden Las Vegas. Tillsammans med collegelaget UNLV Rebels, som i sin tur ville bort från gamla Sam Boyd Stadium i utkanterna av staden, började Davis att förhandla med Nevada och Clark County om en flytt till Las Vegas.

Staten och countyt röstade igenom att stötta en eventuell flytt genom att bidra med 750 miljoner dollar till en ny arena. I mars 2017 meddelade laget att man säkrat resten av finansieringen. Senare under samma månad godkände de övriga klubbägarna i NFL flytten genom en omröstning.

Allegiant Stadium

Las Vegas Raiders arena

Den 13 november 2017 påbörjades arbetet av den kommande arenan, då under namnet ”Las Vegas Stadium”. Via sponsring av det Las Vegas-baserade flygbolaget Allegiant Air så fick arenan sedan namnet Allegiant Stadium. Arenan tar 65 000 stycken åskådare, ligger bakom Mandalay Bay och kostade 1,8 miljarder dollar att färdigställa. Mer om arenan kan du läsa här.

Träningsanläggning för Las Vegas Raiders

Las Vegas Raiders träningsanläggning

Strax sydost om Las Vegas ligger staden Henderson. Staden var väldigt måna om att knyta till sig en del av Raiders och man erbjöd klubben att köpa land billigt. Precis intill flygplatsen Henderson Executive Airport köpte klubben land där man sedan lät bygga sitt huvudkontor och träningsanläggning. Hela komplexet är på 30 000 kvadratmeter och kostade upp mot 100 miljoner dollar att färdigställa.

Länk till träningsanläggningens adress: Google Maps

Biljetter till Las Vegas Raiders

Som för alla nya lag så är intresset för biljetter extremt stort. Nu i början är det lättast att följa biljettsidan på Raiders.com för vägledning till att köpa biljett.

Schema för Las Vegas Raiders säsongen 2023

Här är det officiella spelschemat för säsongen 2023.

Datum Hemmalag Bortalag Resultat
10 september Denver Broncos Raiders
17 september Buffalo Raiders
24 september Raiders Pittsburg Steelers
1 oktober Los Angeles Chargers Raiders
9 oktober Raiders Green Bay Packers
15 oktober Raiders New England Patriots
22 oktober Chicago Bears Raiders
30 oktober Detroit Lions Raiders
5 november Raiders New York Giants
12 november Raiders New York Jets
19 november Miami Dolphins Raiders
26 november Raiders Kansas City Chiefs
10 december Raiders Minnesota Vikings
14 december Raiders Los Angeles Chargers
25 december Kansas City Chiefs Raiders
31 december Indianapolis Colts Raiders
6-7 januari Raiders Denver Broncos

Resultat tidigare säsonger

2020: 8 segrar, 8 förluster – inget slutspel
2021: 10 segrar, 7 förluster – förlorade Wild Card-matchen mot Cincinnati Bengals
2022: 6 segrar, 11 förluster – inget slutspel

Rivaler till Raiders

Med ett lag som flyttat runt och bytt hemstad relativt ofta så har rivaliteten varierat med åren. Här är några av de mest hetlevrade motståndarna för Raiders:

Kansas City Chiefs
Raiders och Chiefs möttes redan under sina tidiga AFL-år. Många ikoniska möten har skett mellan dessa lag. Under hela 90-talet hade Chiefs en bra period mot Raiders, då man vann 17 av 20 stycken matcher och bland annat hade en tio matcher lång vinstsvit mot Raiders.

Denver Broncos
Är ett av NFL:s hetaste möten. Man har mötts många gånger och inte sällan under viktiga förhållanden för att nå eller avancera i slutspel.

Pittsburgh Steelers
Under 70-talet var matcherna mellan Raiders och Steelers några av de mest fysiska, snudd på brutala, som spelats i NFL. En av de mest omtalade situationerna någonsin i ligan skedde i slutspelet säsongen 1972 mellan dessa lag. Steelers vände i slutsekunderna efter en kontroversiell spelsekvens som går under namnet ”Immculate Reception”.

Mer som sport i Las Vegas läser du i vår guide här.