fbpx
Grand Canyon Las Vegas

Grand Canyon

Vad vore en Las Vegas-resa utan att du åtminstone tänker tanken att åka och se underverket Grand Canyon? När du googlar på destinationen så är det svårt att hålla isär var exakt man ska åka och vad man kan se. Förhoppningsvis kan vi hjälpa dig på traven med information och tips nedan.

[lwptoc depth=”1″ toggle=”0″]

Vad är Grand Canyon?

På svenska kallar vi det en kanjon. En kanjon är en dalgång som skapats av ett vattendrag som karvats ner i marken över tid. I Grand Canyons fall så är det Coloradofloden som under 5-6 miljoner år skapat denna gigantiska dalgång. Grand Canyon är 446 kilometer lång, upp till 29 kilometer bred samt har ett djup på som mest 1,6 kilometer. Skillnaden mellan en kanjon och en ravin är att den sistnämnda föst undan lös mark för att skapa en dalgång. En kanjon har karvats ner i fast berggrund i sitt skapande.

Kanjonen ligger till fullo i delstaten Arizona och ingår i Grand Canyon National Park. Sedan 1979 så ingår den i UNESCO:s lista med världsarv.

Hur tar man sig dit?

Hur långt är ett rep? Båda frågorna har många svar, men vi fokuserar på hur man tar sig till Grand Canyon. Vi utgår från att du kommer från Las Vegas och har det som din startpunkt. Vi förutsätter också att du tänkt ta dig dit med bil, även om vi lite längre ner beskriver hur du kan flyga dit med helikopter.

Innan du bestämmer dig hur du tar dig dit så måste du först avgöra var exakt du ska åka. Grand Canyon är stort. Jättestort! Det motsvarar faktiskt hela delstaten Delaware i yta. Det finns tre val till destinationer som du ställs inför. Södra, västra eller norra Grand Canyon. Mer kända som ”South Rim”, ”West Rim” och ”North Rim”. Vi går igenom de här nedan.

South Rim

South Rim

Den mest besökta delen av Grand Canyon är South Rim, hela 95 procent av besökarna tar sig hit. Anledningen är enkel, det är här som de mest storslagna vyerna finns. Du ser längre än på de andra ställena och du ser mer av Coloradofloden. Det är även här som du har asfalterade gångvägar längs dalgången och kan strosa runt mer. På den södra sidan finns även flera vandringsleder ner i kanjonen och du har fler utsiktsplatser.

Det tar cirka 4,5 timma att köra till South Rim från Las Vegas och förstås lika lång tid tillbaka. Räkna därför med en heldagsutflykt från morgon till kväll om du inte sover över. Pris för att köra in i parken på södra sidan är 35 dollar per bil och 30 dollar per motorcykel. Om du tar dig in gåendes, cyklandes eller via shuttlebuss så är inträdet 20 dollar. Barn och ungdomar under 15 år har gratis inträde.

Du behöver inte köra bil hela vägen till Grand Canyon Village. Ett populärt alternativ är att ställa bilen i staden Williams och ta tåget sista vägen.

West Rim – inklusive Skywalk

Skywalk West Rim

Ett lite mer kontroversiellt område att besöka är ”West Rim”. Det ligger betydligt närmare Las Vegas och tar bara drygt två timmar med bil. Marken ägs och förvaltas av indianstammen Hualapai. Det som gör området kontroversiellt är de relativt höga avgifterna stammen tar för inträde och aktiviteter. Inom Hualapai-stammen finns det interna stridigheter kring kommersen på området.

Området består av en flygplats, som också fungerar som en entré för besökare med bil, och ett par utsiktsplatser. Bilister parkerar sin bil vid entrén och tar sig vidare in i området via buss, som ingår i entrépriset. Det finns två utsiktsplatser, Eagle Point och Guano Point. Vid Eagle Point finns den berömda hästskoformade glasbron Grand Canyon Skywalk. Som mest befinner man sig 240 meter över dalgångens botten, på ett golv av glas! Det kostar extra att gå ut på Skywalk och du får inte ha med dig några lösa tillhörigheter, exempelvis mobiltelefoner och kameror.

Vyerna vid ”West Rim” är lite mer begränsade än vad ”South Rim” erbjuder. Du ser ett mer begränsat omfång av Grand Canyon, men givetvis är det häpnadsväckande vackert även här.

Pris för inträde är 49 dollar om du köper biljett via deras hemsida. Då ingår inte Skywalk-access. Det kostar mellan 64 och 72 dollar för inträde och tillträde till Skywalk om du köper online. Priserna är betydligt dyrare om du köper vid entrén.

North Rim

North Rim

En inte lika besökt del av Grand Canyon är ”North Rim”, som naturligtvis ligger på den norra sidan av dalgången. Men låt dig inte luras, även om fler besöker den södra sidan så erbjuder ”North Rim” en fantastisk upplevelse. Riktiga Grand Canyon-konnässörer föredrar den norra sidan. Mycket tack vare den mindre trängseln men också för att den erbjuder en annan upplevelse. När du på den södra sidan erbjuds långa vidsträckta vyer så är du närmare naturen på den norra sidan. Bland annat ser du ”öar” med berg mitt i dalgången.

Det är också en ganska stor skillnad på klimat och natur på respektive sida av dalgången. Den norra sidan har ett mildare väder, det är också därför den är avstängd under vinterhalvåret. ”North Rim” är bara tillgängligt mellan maj-oktober. Det finns utsiktsplatser och vandringsleder här, och det går att rida mula.

För att komma hit från Las Vegas med bil kör du nordost och förbi staden Mesquite. Bilresan tar cirka 4,5 timma per riktning. Pris för entré är densamma som på den södra sidan. Det vill säga 35 dollar per bil, 30 dollar per motorcykel eller 20 dollar om du går, cyklar eller åker in via shuttlebuss. Barn och ungdomar under 15 år kommer in gratis.

Så, vilken del av Grand Canyon ska du åka till?

Vår slutsats är att du bör välja på ”South Rim” eller ”North Rim” på grund av naturupplevelserna. Det är på dessa platser som du ser vyer som det ser ut som på vykort. Södra sidan är mest storslagen, och klarar du av horderna med andra turister rekommenderar vi denna sida.

”West Rim” bör du bara välja om du är i tidsnöd. Här är det dyrare, mer kommersiellt och du kan bara vistas i ett litet område.

Helikopterturer

Det finns en rad olika alternativ om du vill flyga helikopter över Grand Canyon. Du kan utgå från Las Vegas, ”West Rim” och ”South Rim”. Räkna med priser från 200 dollar och uppåt om du lyfter från flygplatser intill dalgången. Det dubbla om du flyger från Las Vegas. Vissa turer har alternativ där du landar i dalen och de kostar mer.

Ta dig till botten av Grand Canyon

Vandra i Grand Canyon

Från den södra och den norra sidan går det ner vandringsleder ner i dalen. Faktum är att du kan gå från den ena sidan upp till den andra, men det rekommenderas bara riktigt vana vandrare.

Från ”South Rim”

Det går två primära leder som går ner i dalen från södra sidan. Den ena är Bright Angel Trail och den andra är South Kaibab Trail. Bright Angel Trail är längre men inte lika brant. Det är cirka 13 kilometer vandring till floden via Bright Angel Trail. South Kaibab Trail är elva kilometer lång mellan start och Coloradofloden.

Den klassiska rutten för en nybörjare är att ta Bright Angel Trail till campingplatsen Indian Garden. Du kommer inte hela vägen ner till floden, men de 16 kilometrarna tur och retur tar mellan 5-6 timmar att gå.

Från ”North Rim”

Från den norra sidan går man ner via North Kaibab Trail. Den möter så småningom South Kaibab Trail vid Phantom Ranch nere i dalen.

En vandringsled som inte går hela vägen ner i dalen men som svensk kan vara kul att gå är Widforss Trail. Det är en åtta kilometer lång led som är döpt efter den svenska konstnären Gunnar Widforss. Han tillbringade en stor del av sitt liv i Grand Canyon, och ligger begravd vid ”South Rim”.

Vad bor man i Grand Canyon?

Bo i Grand Canyon

Om du vill ha lite mer tid kan ett alternativ vara att bo kvar. Det finns en uppsjö av olika alternativ beroende på vilken del av kanjonen du besöker. Vi listar alternativen nedan.

Bo i Grand Canyon

Vadå, kan man bo i kanjonen? Javisst! Allra längst ner, mitt i Grand Canyon, finns Phantom Ranch där du både kan bo och äta. Den ligger något närmare South Rim än North Rim, men det är ändå en rejäl promenad på 10-15 timmar ner och upp. Dessutom behöver du ha bokat boende och måltid i förväg. Då menar vi inte någon vecka innan, du behöver vara ute minst ett år i förväg. Och då är du ändå inte garanterad en plats, utan du anmäler dig till en lotteriprocess om du får plats eller inte.
Mer information finns på deras hemsida.

Bo vid South Rim

Eftersom South Rim är den mest besökta delen så är det här det finns flest boenden. Men även här är det viktigt att du är ute i god tid om du ska säkra dig en plats på ett boende. Det rekommenderas att du bokar ett år i förväg. Här är några av alternativen inom Grand Canyon National Park, och alla bokas via Grand Canyon Lodges:

Dessa boenden är tack vare sin popularitet relativt kostsamma, inte sällan kan ett rum gå på 3500-4000 kr under högsäsong. Då är ett billigare alternativ att bo i några av de städer som flankerar Grand Canyons södra sida. Städerna Flagstaff, Williams och Seligman ligger mellan 1-2 timmar ifrån South Rim och har betydligt lägre boendepriser. Och är du på genomresa så ligger den större och Route 66-legendariska staden Kingman tre timmar bort.

Bo vid West Rim

Eftersom det bara är 2,5 timma till Las Vegas så är inte övernattning lika vanligt här. Antingen bor du i Las Vegas eller om du är på genomresa så har Kingman ett stort utbud på billiga rum. I Peach Springs finns The Hualapai Lodge som tillhör samma stam som driver West Rim och Skywalk.

Bo vid North Rim

Eftersom denna del inte är lika välbesökt så är den inte heller lika exploaterad. Här kan du bo på Grand Canyon Lodge & Cabins. Notera att de kräver att du bokar minst 13 månader i förväg om du ska bo här.

Det finns närliggande samhällen med fler alternativ till logi. Exempelvis Lees Ferry, Jacob Lake och Fredonia. Räkna dock med 1-2 timmars bilresa till destinationen då.

Smått och gott om Grand Canyon

  • Det går att åka flotte längs Coloradofloden mitt i Grand Canyon. Det kräver lång framförhållning och räkna med att denna upplevelse tar 2-5 dagar beroende på vilken tur du bokar.
  • Orkar du inte vandra ner och upp i kanjonen så finns det möjlighet att rida mula. Dessa går att boka både från South Rim och North Rim. Notera att du behöver boka dessa 15 månader i förväg.
  • Den ikoniska och Instagram-vänliga platsen ”Horseshoe Bend” ligger i Grand Canyon, men på dessa östra sida.
  • Du får inte plocka med dig stenar eller andra lösa delar från Grand Canyon. Däremot finns det butiker där du kan köpa souvenirer.

Karta

Avslutningsvis en karta över Grand Canyon och dess närhet. Notera att South Rim ligger vid ”Grand Canyon Village” och West Rim vid ”Skywalk” på kartan.