fbpx
Dricksa i USA

Dricksa i USA – den ultimata guiden

Som svensk kan det vara lite knepigt att dricksa i USA. På pappret är det frivilligt, men använder du samma teknik som du gör hemma i Sverige kommer du att få din fiskar varma.

Varför ska jag dricksa i USA?

I Sverige och i många andra västerländska länder har personal rimliga minimilöner som går att leva på. I USA däremot kan lönen inom serviceyrken vara så låg som 2,13 dollar i timmen beroende på delstat, vilket motsvarar en månadslön på 3000 kronor. Det gör att många helt enkelt lever på, och är beroende av, dricksen vi kunder lämnar. Att inte lämna dricks vid exempelvis ett restaurangbesök eller när du lämnar ditt hotellrum innebär i slutändan att en hårt arbetade servicepersonal inte får något betalt alls.

Vilka yrken förväntas jag ge dricks?

Personal som jobbar i till exempel restaurang, frisörsalong, hotell, parkering, bar, bagage på flygplats och taxichaufförer.

Hur mycket ska jag dricksa i USA?

Restaurang

Det var länge en sanning att mellan 15-20 procent av notan var okej, men nu brukar man säga att det bör ligga mellan 18-20 procent. Är man riktigt nöjd med servicen så är runt 25 procent riktmärket.

Taxi

Runt 15 procent anses vara rimligt. Runda upp så att det blir ett jämnt belopp.

Hotell

Personalen som hjälper dig med väskorna bör få 1-2 dollar per väska, men minimum 5 dollar. Städpersonalen bör få mellan 3-5 dollar dagligen, som du lämnar synligt vid exempelvis teven. Kom ihåg att lämna dagligen och inte en klumpsumma när du checkar ut, då personalen kan ha roterande pass.

Bar

Om du beställer enskilda drinkar av bartendern så dricksar du 1-2 dollar per drink. Om du köper drinkar på nota så lägger du på 15-20 procent i dricks på notan.

Parkering

Om du parkerar via en så kallad ”valet parking” så dricksar du cirka 5 dollar när du hämtar ut din bil.

Snabbmatsrestauranger

Här förväntas du inte lämna dricks.

Diverse serviceyrken

I nästan alla situationer där du får hjälp av personal förväntas du lämna några dollar i dricks. Till exempel om någon står och dirigerar en taxikö och tilldelar dig en taxi, flygplatspersonal som hjälper dig med väskorna eller entrévärdar som öppnar dörrar. Se alltid till att ha dollarsedlar med dig.

Ska jag dricksa i USA även om jag fick en usel service?

Det tar lite emot som svensk med våra svenska seder, men att inte lämna dricks även vid en dålig service är ett kardinalfel. Det kommer definitivt att uppstå en argumentation om du inte gör det, och du kommer oavsett att förlora den – för man ska alltid lämna dricks. Rekommendationen är att istället dra ner den till 10 procent, det signalerar att du är missnöjd med servicen.

Ska jag dricksa om det redan finns tillagt på notan?

Vid vissa scenarion kan restaurangen lägga på dricksen på notan. Det brukar ske om ni är ett större sällskap, om du besöker restaurangen på en större helg eller om den ligger vid ett populärt turiststråk. Då brukar det stå ”gratuity included” eller liknande, och då behöver du inte dricksa något ytterligare. Den brukar vara på 18-20 procent, men är den högre och du känner att det känns fel så kan du säga till. Du får revidera denna summa till det du tycker är rimligt om du ber att få prata med en manager.

Vad är ”service fee”?

Ett ganska nytt begrepp är ”service fee” som du kan hitta på restaurangnotor allt oftare. Det du skriver in på raden där det står ”tips, ”gratuity” eller lämnar kontant tillfaller personalen. Restaurangen kan inte göra anspråk på dessa pengar. Restauranger kan istället lägga på en en avgift de kallar för ”service fee”, och vad den egentligen avser är svårt att förklara. Den tillfaller restaurangen som även betalar skatt för pengarna som kommer in på den avgiften. Tanken är att den ska ge personalen högre löner, men det finns det inga garantier för. Restaurangbesökare hamnar då i en knivig sits om man ska dricksa utöver denna avgift, vilket i så fall skulle innebära 36 till 40 procent påslag på notan istället för 18-20 procent. Vår rekommendation är att fråga vad som ingår, och lägga några dollar extra i dricks för att visa vår uppskattning.

Tips på hur du räknar ut hur mycket du ska dricksa i USA

Avslutningsvis vill vi dela med oss av hur vi brukar räkna ut hur mycket vi ska lämna i dricks. Nedan är en typisk restaurangnota.

Dricksa i USA

Först och främst, man dricksar aldrig på skatt. Så summan du behöver tänka på ovan är det som står i ”Sub total”, det vill säga 35,30 dollar. Här använder vi två olika metoder.

  1. Dubblera skatten. 3,35 dollar x 2 = 6,7 dollar. Ger 18,9 procent i dricks.
  2. Runda upp, dubblera totalen och flytta decimalen. 35,30 rundas upp till 36 dollar. 36 x 2 = 72 dollar. Flytta decimalen så att det blir 7,2 dollar. Det ger en dricks på 20,3 procent.

Resultaten blir nästan likadana, så det är upp till dig vilken du vill använda. Numera har alla portabla miniräknare i fickan i form av mobiltelefoner som kan hjälpa till med uträkningen.

Lästips: Läs vår guide om Las Vegas Strip.

Följ oss gärna på Twitter och skriv till oss om era erfarenheter att dricksa i USA.