fbpx
Encore Beach Club

Resort fee Las Vegas

En fråga som många Las Vegas-resenärer ställer sig innan sin resa är ”vad är resort fee?”. En berättigad fråga och vi reder ut begreppen. Det korta svaret är att det är en del av kostnaden för din hotellnatt. Det långa svaret däremot är lite mer komplicerat, så vi tar det från början.

Bakgrund

Hotell världen runt har alltid försökt hitta möjligheter till merförsäljning för att tjäna ytterligare pengar. Det kan vara allt från room service till frukostbuffé. Hotell som har haft ytterligare faciliteter som gym, pool, shuttle service och så vidare tog till en början betalt för de som använde faciliteterna. Numera adderar hotellen dessa kostnader på samtliga gäster. Oftast är de fortfarande inkluderande i den totala hotellkostnaden, men allt fler hotell väljer att bryta ut den delen till en egen kostnad. I synnerhet hotellen i Las Vegas som väljer att kalla den för ”resort fee”.

Innehåll

Hotellen menar på att avgiften synliggör för gästerna vad de i slutändan betalar för. Här är några exempel på vad hotellen säger att avgiften innehåller*:

  • Wi-fi-access på rummet
  • Poolaccess med badhandduk
  • Dagstidning
  • En flaska vatten på rummet
  • Kabel-tv-kanaler
  • Fria lokalsamtal
  • Kaffemaskin på rummet med kaffe och thé

* Lokala avvikelser förekommer, kolla med ditt hotell vad som inkluderas med just deras resort fee.

Effekt

Det hotellen uppnår med avgiften är förstås att de tjänar mer pengar. Genom att särskilja kostnaden för rummet och avgiften för resort fee så blir det också lite svårare att jämföra priser. Den stora förtjänsten gör hotellen genom att de bara betalar kommission till återförsäljare av hotellrum för kostnaden för själva rummet. Återförsäljare som Hotels.com och Expedia tar en procentuell kommission av hotellen, och när hotellen bryter ut delar av kostnaden till en avgift så slipper de betala kommission för den delen.

Dessutom, i och med att hotellen säger att avgiften är obligatorisk, så kan de ta ut avgiften med gott samvete även för de som bokar rum med hjälp av intjänade poäng.

Pris för resort fee

Det varierar en hel del vad hotellen tar ut i resort fee, men från att varit ganska blygsamma summor på 5-10 dollar per natt och per rum så ligger den numera på mellan 30 och 45 dollar per rum och natt på The Strip. I Downtown Las Vegas ligger den något lägre, i regel mellan 15 till 30 dollar. Till detta ska skatt adderas, som för närvarande är på 13,38 %. Ett rum på ett hotell med 39 dollar i resort fee kostar 44,21 dollar per natt i bara resort fee.

Så gott som alla större hotell i Las Vegas tar ut en resort fee, och den betalas i regel när du checkar ut från hotellet. Räkna med att en fyra nätters vistelse på ett Las Vegas-hotell adderar ytterligare 1400-2000 kronor vid utcheckning enbart för denna avgift.

Resort Fee Las Vegas
Räkneexempel. Ett rum på Luxor kostar 39 dollar för en natt på en bokningssida. Med resort fee och skatt hamnar kostnaden för rummet på 88,57 dollar.

Kraftigt omdiskuterad

I och med att avgiften är tvingande och numera en ganska betydande del av den totala kostnaden så är den förstås omdebatterad. Det finns exempel där kostnaden för resort fee överstiger den övriga kostnaden för rummet. I Europa är en avgift som denna förbjuden, eftersom EU-regler tvingar hotell att inkludera skatt och samtliga avgifter i slutpriset. I USA har man inte samma regler, utan där hamnar kraven istället på återförsäljare som Hotels.com och Expedia att tydligt redovisa vilka extrakostnader som kommer att uppstå vid vistelsen.

Även om man i Las Vegas kallar avgiften för resort fee så förekommer liknande avgifter i andra städer med benämningar som ”urban fee”, ”destination fee”, ”facility fee”, ”amenity fee” och ”resort charge”.

Förhållningssätt

Las Vegas Sverige tycker vi att det bästa vore att alla avgifter borde vara inkluderade i den totala kostnaden för rummet. Som konsument vill man att kostnaderna ska vara begripliga och att hotellen är transparenta mot sina kunder. Däremot tycker vi också att resort fee numera är en så pass etablerad avgift att man måste börja räkna med dessa, hur tråkig och obegriplig man än tycker att den är. Läs på innan du bokar och slipp tråkiga överraskningar. Ser du ett pris på 400 kronor per natt för ett rum på Luxor på Hotels.com, läs även på det finstilta och slipp bli överraskad att rummet kostar det dubbla i slutändan.

Frågor och svar

Kan jag slippa betala resort fee?
Det tråkiga svaret är nej. Det finns vissa undantag, men det kräver i princip att du är en storspelare och har en hög status i hotellets bonussystem. Du kan alltid argumentera vid utcheckning förstås, men det är få som lyckas komma undan avgiften.

Var kan jag se hur mycket ett hotell tar ut i resort fee?
Sidan Las Vegas Jaunt har en komplett och uppdaterad lista här. Men räkna med cirka 40 dollar per natt på strippen.

Betalar man per rum eller per gäst?
Vad vi känner till så är avgiften per rum och natt på alla större hotell i Las Vegas, oavsett antalet gäster i rummet.

Tillkommer det ytterligare avgifter?
Inte kopplade till resort fee, men däremot betalar man skatt på avgiften.

Jag betalar mina nätter med hjälp av poäng eller bokar rummet på hotellets officiella hemsida, slipper jag avgiften?
Nej, den appliceras även på dessa typer av bokningar när du checkar ut.

Läs mer om hotell i Las Vegas här. Följ oss gärna på Twitter och Instagram.