fbpx
20-dollartricket Las Vegas

20-dollartricket i Las Vegas

En av de vanligaste frågorna vi får på Las Vegas Sverige är om 20-dollartricket (”20 dollar trick”, ”Twenty dollar trick”) verkligen fungerar. Vi reder ut vad det handlar om, och hur du maximerar dina chanser att lyckas med det.

Vad är 20-dollartricket i Las Vegas?

Det är en fråga till hotellets incheckningspersonal om det finns en ”gratis” uppgradering till ett bättre rum än det du har bokat. Helt gratis är det förstås inte, eftersom det involverar att en 20-dollarssedel byter ägare från dig till den hotellanställde.

Hur går det till?

Du har kommit fram till ditt hotell i Las Vegas, stått i kön för att checka in och kommer fram till incheckningsdisken. När du lämnar fram ditt pass och kreditkort så bifogar du även en 20-dollarsedel med frågan ”Do you have any complimentary upgrades available?”. Kort och gott en förfrågan om det finns en tillgänglig uppgradering av ditt bokade rum tillsammans med en liten men betydande dricks.

Fungerar tricket?

Inte alltid, men förvånansvärt ofta. Om det fungerar så behåller den anställde 20-dollarsedeln och meddelar en eventuell uppgradering. Om det inte fungerar så säger han/hon något i stil med ”I am sorry, there is no upgrade available” och ger i regel tillbaka sedeln.

När fungerar tricket?

Egentligen så länge hotellet inte är fullbokat. Så bäst odds är under lågsäsong eller mellan söndag till torsdag i veckan. Mellan fredag till söndag så är Las Vegas fullpackat med folk och 20-dollartricket lyckas mer sällan.

För att förbättra dina chanser så är det bäst om du har bokat hotellet via deras hemsida direkt, och inte via en återförsäljare som Hotels.com eller Expedia. Du ses som en mer lojal gäst om du har bokat via hotellet direkt.

Fungerar tricket på alla hotell?

Ja, så gott som. På Frondesktip.com listar de hur lyckosamma deras besökare varit på respektive hotell.

Vad för typ av uppgradering kan man få?

Det beror förstås på vilken tillgång hotellen har på rum vid tillfället. Om du har bokat den billigaste typen av rum så är en vanlig uppgradering att du får flytta ett par våningar upp. En annan vanlig uppgradering är att du får ”Strip View” istället för att ha ett rum som vätter mot hotellets baksida.

När det inte finns tillgängliga rum så kan hotellet dela ut gratis buffébesök eller presentkort till hotellets ”gift shop” istället.

Är det ok för en hotellanställd att ge bort en uppgradering mot dricks?

Det är lite av en gråzon, men de flesta av hotellen har inga problem med detta. Hotellen har en policy som säger att det är ok för deras personal att ta emot dricks generellt. Dessutom har personalen vid incheckningsdisken klartecken att erbjuda kostnadsfria uppgraderingar i mån av tillgång. Så tillsammans ger dessa förutsättningar personalen ett ok att godkänna 20-dollartricket.

Men vad säger ni, behöver man inte betala för uppgraderingen?

Precis. Dricksen på 20 dollar är egentligen inte obligatorisk, utan det räcker med frågan om det finns en kostnadsfri uppgradering. Däremot rekommenderar vi att följa den kutym som finns, att bifoga en sedel. En betydande del av personalens intäkter kommer via dricks. Får du en uppgradering värd ibland flera tusen kronor så kan du unna personalen lite extra fickpengar.

Missa inte vår guide om bästa pizzan i Las Vegas. Följ oss gärna på Twitter.