fbpx
Hoover Dam Las Vegas

Hoover Dam

En av de mest klassiska utflykterna från Las Vegas är till den närliggande dammen Hoover Dam. På svenska säger vi oftast Hooverdammen. Det är en av världens mest kända dammar och en av USA:s mest ikoniska byggnader. Tack vare sin närhet till Las Vegas, och att man passerar den när man ska till södra Grand Canyon, så är det ett populärt utflyktsmål.

[lwptoc]

Vad är Hoover Dam?

Det är en jättelik valvdamm som är byggd på Coloradofloden. Eftersom floden fungerar som gräns mellan Nevada och Arizona byter du således stat när du passerar dammen. Den är 221 meter hög och 379 meter lång.

Dammen byggdes på 1930-talet efter att man i ett par decennier undersökt lämpliga platser för en damm. Primärt ville man säkra vattentillgångar till jordbruk och städer, skydda området för översvämningar och komma åt elproduktionen som nu skulle möjliggöras. År 1931 började dammen att byggas och stod klar 1936, drygt två år före utsatt tid. Det var ett krävande arbete och totalt dog 112 människor under byggnationen.

Hur tar man sig till Hoover Dam?

Karta till Hoover Dam

Som turist är det enklast att ta sin hyrbil och köra sydost. Du ska ta dig till U.S. Route 93 och köra förbi Boulder City och svänga av när du ser skyltar mot Hoover Dam.

Var parkerar man vid Hoover Dam?

Väl framme har du lite olika alternativ att parkera. Se nedanstående bild med tillhörande beskrivning.

Parkering vid Hoover Dam

 1. Gratis parkering och den bästa parkeringen om du ska upp på Mike O’Callaghan-Pat Tillman Memorial Bridge som har grym utsikt över dammen.
 2. Gratis parkering
 3. Stort garage med plats för 459 stycken bilar. Kostar 10 dollar. Närmaste parkeringen för Visitor Center, affär och utställningslokaler.
 4. Inhägnad parkeringsplats på Arizona-sidan, 10 dollar.
 5. Spridda parkeringsplatser längs vägen, gratis.
 6. Parkering vid utsiktsplats och gift shop. Gratis.

Om du inte har egen bil så är det enklaste sättet att ta sig dit med buss. Turer tur och retur från Las Vegas kostar från 50 dollar och uppåt.

Kan man åka bil på dammen idag?

Eftersom det på 30-talet var väldigt glesbefolkat i den här delen av USA drog man motorvägen U.S. Route 93 på själva dammen. Då bodde det cirka 5000 stycken invånare i Las Vegas. I dag bor det 2,5 miljoner i södra Nevada och biltrafiken till och från Arizona är betydande. Därför drog man år 2010 om trafiken från Hoover Dam till den då precis färdigställda bron Mike O’Callaghan-Pat Tillman Memorial Bridge. Det innebär att all trafik som passerar dammen sker på en intilliggande motorväg. Däremot kör man fortfarande på dammen när man svänger av motorvägen US Route 93, in på Hoover Dam Access Road, och kör över till Arizona.

Vad kan man se och göra vid Hoover Dam?

Utöver det givna, att se på själva dammen, kan man besöka Visitor Center och gå på olika tours.

Visitor Center

Visitor Center

För 10 dollar får man access till Visitor Center. Det är ett museum där du får se foton och läsa berättelser om hur dammen byggdes. Informationstavlor guidar dig allt eftersom du går i museet.

Generator

Hoover Dam Tours

”Guided Powerplant Tour”, 15 dollar. Här får du gå genom de tunnlar arbetarna använde när Hoover Dam byggdes. Du får också besöka en plattform precis ovanför en av de stora rör som vattnet passeras i, samt se generatorerna som skapar el till Nevada. Inträde till Visitor Center ingår i denna tur.

”Guided Dam Tour”, 30 dollar. Här får du – utöver inträde till Visitor Center och access till ”Guided Powerplant Tour” – även möjlighet att besöka ett par till tunnlar. Så får bland annat access till en inspektionstunnel och de ursprungliga tunnlarna som annars är stängda för allmänheten.

Äta och dricka vid Hoover Dam

Hoover Dam Cafe

Det finns en snabbrestaurang intill Visitor Center och det stora parkeringsgaraget. Det heter ”Hoover Dam Cafe” och erbjuder lättare rätter och drycker. Tänk hamburgare och grillkorv. De har sittplatser både inomhus som utomhus. Räkna med att det är lite dyrare än andra liknande ställen som finns i Las Vegas.

På Arizona-sidan finns det lite längre upp i backen en gift shop som erbjuder snacks, läsk och vatten.

Kuriosa och fakta om Hoover Dam

 • Hur hög är Hoover Dam? 221 meter.
 • Hur lång är dammen? 379 meter.
 • Hur mycket väger dammen? 6,6 miljoner ton.
 • Hur stort är det maximala vattentrycket mot dammen? 220 000 kilo per kvadratmeter.
 • För att bygga dammen behövder följande förberedelser först byggas:
  • Den nya staden Boulder City där byggarbetarna bodde
  • 11,5 kilometer asfaltsväg mellan Boulder City och dammen
  • Nya järnvägssträckor mellan dammen och Las Vegas
  • 357 kilometer elledning från San Bernardino i Kalifornien för att få nödvändig el till bygget

Övrig information

Det är Bureau of Reclamation som har hand om turistnäringen kring Hoover Dam. Mer information och länkar till biljettköp online finns på deras hemsida.


Information

Vi sträver efter att alltid ha en uppdaterat information. Ser du någon information som är daterad eller fel, tveka inte att kontakta oss. Lättast sker detta via Twitter. Tack!

Läs fler av våra guider. Exempelvis den om Laughlin, Nevada.