fbpx

Drew i Las Vegas sålt – igen

Drew Las Vegas

Hotellet The Drew är ett av Las Vegas största sorgebarn. I 14 år har den stått färdigbyggd till 75 procent på den norra delen av strippen. Nu händer äntligen lite nytt kring fastigheten.

Vi tar det från början. År 2005 spikades planerna att bygga ett nytt jättehotell med tillhörande casino på den norra delen av Las Vegas Strip. Fastighetsbolaget Turnberry Associates med frontmannen Jeff Soffer hade köpt upp land i Las Vegas och det legendariska hotellet Fontainebleau i Miami. Hotellet är ett Floridas lyxigaste hotell och har varit med i mängd filmer. Bland annat James Bond-filmen Goldfinger och Scarface. Turnberry såg synergieffekter på att äga det varumärket och planerna att bygga en nytt hotell i Las Vegas. Därför fick projektet namnet Fontainebleau Las Vegas.

Bygget påbörjades 2007 och den sista våningen färdigställdes i slutet av 2008. Det var då som finanskrisen slog till och drog till svångremmen för hotellets finanser. Bygget avstannade och hotellet gick i konkurs innan det ens hade färdigställts. Fram till konkursen hade 2,1 miljarder dollar investerats i byggnationen.

År 2010 köpte finansmannen Carl Ichan hotellet för 150 miljoner dollar. En analys hade fastslagit att det skulle kosta cirka 1,5 miljarder dollar att färdigställa interiören och allt runt omkring. Icahn väntade på bättre ekonomiska tider i Las Vegas och stängde av bygget helt. Och istället för att utveckla fastigheten auktionerade han ut all inredning.

The Drew Las Vegas

År 2017 sålde Icahn det ofärdiga Fontainebleau till en ägarkonstellation styrd av Steve Witkoff. Projektet bytte namn till The Drew, en homage till Steves son Andrew Witkoff som dog i en överdos 2011. Steve Witkoff skrev ett avtal med Marriott om att driva hotellet. Efter något år började det äntligen byggas på hotellet igen och en invigning beräknades först till 2020, vilket reviderades till 2022. I början av 2020 började projektet halta på grund av dålig ekonomi. Leverantörer slutade få betalt och anställdas löner uteblev. Bygget stannade av ännu en gång.

Nu har hotellet återigen bytt ägare, och på något sätt är cirkeln sluten. För den nya ägaren är Fontainebleau Development, som ägs av bland annat Jeff Soffer. Det vill säga han som började bygget av hotellet. Denna gång är hans finansiella partner jätteföretaget Koch Industries. Även efter detta ägarbyte är det tänkt att Marriott ska vara hotelloperatör.

Andreas kommentar om att The Drew Las Vegas är sålt

Det är svårt att riktigt tagga till av denna nyhet. Det vore kul om vi kunde se hotellet öppnat i närtid, men så kände jag vid framför allt Witkoffs övertagande också. Nu är partnern Koch Industries ett enormt företag med stora finansiella muskler. Men de är också finansmän som antagligen inte drar sig för att dra i en nödbroms om det skulle bli för dyrt igen. Ett som är säkert i alla fall är att hotellet inte kommer att heta ”The Drew” om det blir färdigställt. Vore ballt om det blev Fontainebleau igen.

Följ oss på Twitter. Missa inte att läsa vår guide om Las Vegas Strip.