fbpx

Las Vegas flygplats byter namn

Las Vegas flygplats namn

Du har kanske inte reflekterat över vad Las Vegas flygplats har för namn, men det har varit ett hett ämne under ett par år. Flygplatsen heter idag, och en tid framöver, McCarran International Airport efter den tidigare amerikanska senatorn Pat McCarran. Nu har Clark County-kommisionen röstat igenom (7 mot 0) ett namnbyte till Harry Reid International Airport.

Pat McCarran

Bakgrunden är att McCarran, som var en demokratisk senator från 1933 fram till sin död 1954, anses ha fört en klandervärd poltik med dagens mått. Han stod bland annat bakom de hårda immigrationslagarna som infördes 1952 i ”McCarran-Walter Act”. McCarran var också en aktiv motståndare till att USA skulle ta emot judiska flyktingar från Europa efter andra världskriget. Under sin livstid sågs McCarran som en av USA:s mest inflytelserika politiker och drev igenom flera lagar som underlättade för kommersiell flygtrafik. Så när flygplatsen skulle byta namn på 60-talet var det självklart att man skulle hedra McCarran.

Nu på 2000-talet är det långt ifrån lika självklart, och 2017 las en motion fram till att byta namn. Förslaget var att döpa om flygplatsen efter den förra senatorn och demokraten Harry Reid. Han anses av många vara Nevadas främsta politiker genom tiderna. Bland annat var han majoritetsledare i senaten mellan 2007 och 2015. Förslaget om namnbytet klubbades igenom i ett par instanser och nu senast av Clark County, det administrativa område som Las Vegas ligger i och som äger flygplatsen.

Som ett sista steg innan namnbytet kan bli av så ska det godkännas av USA:s luftfartsverk FAA. Det väntas ta några månader. Namnbytet beräknas kosta två miljoner dollar och ska bekostas av donationer och inte av skattepengar.

Andreas kommentar om Las Vegas flygplats namn

Jag har svårt att tycka bu eller bä om den här typen av ämnen, det är mest en fråga för lokalbefolkningen. Mig personligen rör det inte vad flygplatsen heter när jag landar på den, men givetvis finns det ett symbolvärde om den är namngiven efter en person. Och har McCarran haft rasistiska åsikter så är det förstås lämpligt med ett namnbyte. Däremot undrar jag varför man bara inte kunde ha nöjt sig med ”Las Vegas Metropolitan Airport” eller liknande? Vi får hoppas på att Harry Reid inte har några skelett i sin garderob när hans liv ska summeras sen.

Följ oss gärna på Twitter. Läs vår guide om taxi och Uber i Las Vegas.