fbpx

Tåg mellan Los Angeles och Las Vegas planeras

Snart ska det gå att åka tåg mellan Los Angeles och Las Vegas sägs det. Det är inte första gången vi hör de ryktena. I flera år har det pratats om en tåglinje mellan Los Angeles i södra Kalifornien och Las Vegas. Anledningen är ganska enkel. Cirka 40 procent av Las Vegas besökare kommer från just södra Kalifornien. När det är lite trafik tar en bilresa mellan städerna bara drygt fyra timmar. Efter helger och stora helgdagar är dock Interstate 15 igenkorkad och resan kan ibland ta dubbelt så lång tid. Givetvis går det att flyga, vilket många väljer att göra. Inrikesflyg i USA är dock i regel ganska dyrt och den relativt korta restiden har gjort att man börjat titta på andra alternativ.

Det logiska alternativet är att titta på en tåglinje. Problemet är att Las Vegas saknar en riktig tågstation. Landets stora tågoperatör Amtrak har således ingen trafik till stan. Alla tågbiljetter som säljs till Las Vegas trafikeras sista biten med buss. Och eftersom det saknas spår från södra Nevada till Kalifornien så är det en helt ny linje som behöver planeras och byggas. Det har som sagt gjorts just detta i omgångar, men inget konkret har kommit ut av detta. Kanske blir det annorlunda nu?

Resan skulle ta en och en halv timma

Egentligen är det inget nytt projekt som planeras nu. Det som har skett är att det Florida-baserade företaget Brightline köpt upp projektet att ansluta Los Angeles med Las Vegas via tåg. Det projektet, XpressWest, är cirka 15 år gammalt och har en diger utredning redan. Brightline har i sin tur fått Virgin Trains som minoritetsägare och har bytt namn till Virgin Trains USA. Nu dammar man av projektet och hoppas kunna sätta första spadtaget redan under 2020. Det man planerar att göra i det första skedet är att ansluta staden Victorville i Kalifornien med Las Vegas. I ett senare skede hoppas man kunna ansluta även Palmdale i Kalifornien. En resa mellan Victorville och Las Vegas skulle ta knappt en och en halv timma.

Tåg mellan Los Angeles och Las Vegas
Den tänkta rutten mellan Los Angeles och Las Vegas

Till detta söker man finansiering, kostnaden beräknas till fyra miljarder dollar. Om finansieringen går igenom och man börjar bygga nästa år så planeras den nya tåglinjen vara klar år 2023.

Andreas kommentar

Jag är försiktigt positiv till den planerade tågsträckan. Så gott som allt med projektet känns på pappret bra. Tåg är enkelt, miljövänligt och mycket mer behagligt än exempelvis flyg. Det finns dock en detalj som inte känns lika genomtänkt, och det är de tänkta stationerna i Los Angeles. Både Victorville och Palmdale ligger norr om Los Angeles, och en ganska bra bit ifrån. Från norra Los Angeles är det nio mil norrut till Palmdale och ännu längre till Victorville. Tanken är att man ska ta bilen till en tågstation och ställa den där. Man får addera ytterligare 1,5-2 timmar till tågresan. Frågan är om det är tillräckligt attraktivt för resenärerna för att kunna åka tåg mellan Los Angeles och Las Vegas?

XpressWest

Läs mer på den officiella hemsidan.

Läs gärna våra guider, bland annat den om resort fees i Las Vegas.